Suomessa tonneittain kalusteita päätyy turhaan kaatopaikalle. Martelan euroopanlaajuisesti ainutlaatuisen kierrätysjärjestelmän ansiosta työympäristöt ovat ympäristöystävällisempiä.

 

Noin 100 000 tonnia kalusteita päätyy jätteeksi Suomessa vuosittain, vaikka tutkimusten mukaan määrästä 70–80 % olisi kierrätettävissä. Martela on mahdollistanut käytettyjen kalusteiden kierrätyksen jo kesästä 2010 lähtien, jolloin yritys aloitti Suomessa valkakunnallisen Martela Outlet -ketjun toiminnan. Tavoitteena on minimoida työpaikkojen ympäristökuormitus ja turha jäte. 

“Kiertotalous-ajattelu eli resurssiviisaus on tärkeä osa yrityskulttuuriamme. Autamme asiakkaitamme minimoimaan ympäristökuormituksen”, Martela Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Martela kuvailee. 

Martelan kokonaisvaltainen kierrätysprosessi on tehokas

Vuonna 2014 Martela otti vastaan jo noin 3 000 tonnia käytettyjä kalusteita, joista vähän yli 20 000 löysi uuden käyttäjän puhdistuksen, verhoilun tai kunnostuksen jälkeen.  Loput kierrätettiin materiaaleina. Kun tunnetusti laadukkaita kalusteita kunnostetaan ja tuodaan uusien käyttäjien saavutettavaksi edistetään käytettyjen kalusteen hyödyntämistä ja yhä vähemmän kalusteita joudutaan romuttamaan,  

Tärkeintä on luonnollisesti kokonaan estää kalusteen käyttöarvon väheneminen. Kunnostus- ja huoltopalvelumme lisää kalusteiden käyttöikää ja ennaltaehkäisee uuden tuotteen valmistamisen aiheuttamat ympäristövaikutukset. Asiakkaan niin halutessa, olemassa olevat kalusteet voidaan inventoida ja hyödyntää muuttuvan tilasuunnittelun osana. Mikäli kalusteet eivät sovellu asiakkaan omiin tarpeisiin, voidaan hyväkuntoiset kalusteet myydä suoraan lähimmässä Martelan Outlet -myymälässä. Kunnostettavat kalusteet toimitetaan ensin Nummelassa sijaitsevaan logistiikkakeskukseen huollettavaksi ja uudelleenverhoiltavaksi.  Kaikille Outlet- kierrätyskalusteille annetaan vuoden takuu.

Käyttöön kelpaamattomat kalusteet puretaan ja komponentit lajitellaan puu-, metalli- ja muovimateriaaleihin. Puuosat sekä muovit hyödynnetään energiantuotannossa, metallit ja hyödynnettävissä olevat muovit toimitetaan teollisuuteen uusioraaka-aineeksi. “Meillä on jo vuosien kokemus kierrätystoiminnasta. Olemme havainneet, että kierrätysprosessin kokonaisvaltainen hallinta tuo kiistattomia etuja”, Heikki Martela kertoo. 

Lue lisää kierrätystoiminnasta 

 

Share this page