Country

Kaikille tuttu tuoli, vaan harva tietää sen – tuolin nimi on Kari, ja se juhlii 50-vuotispäiväänsä tänä vuonna. Kari 1 -klassikkopuutuolin on suunnitellut Kari Asikainen vuonna 1969. Monipuoliseen Kari-sarjaan kuuluu kalusteita yleistuoleista ja pöydistä aulakalusteisiin. Kari-tuoleja on valmistettu yhtä soittoa jo puoli vuosisataa, noin miljoona kappaletta.

Kevyt ja kestävä puurakenne sekä ajaton muotoilu tekevät Kari-tuolista vähän ympäristöä kuormittavan kalusteen. Esimerkiksi yhden Kari 1 -tuolin valmistaminen tuottaa saman verran päästöjä kuin 70 kilometrin automatka. Matka kestää alle tunnin – tuoli vuosikymmeniä.

Vaikka tuoli onkin nimetty suunnittelijansa mukaan, Asikainen huomauttaa valmistajan keksineen nimen. ”En itse olisi kehdannut”, hän kirjoittaa kirjassaan Tuolin takaa.

Kaikki ovat istuneet Kari-tuolilla

Pinoutuva ja selkeälinjainen Kari-tuoli sopii moniin käyttötarkoituksiin ja siinä on mukava istua. Sen muotoilu on melko huomaamaton ja se sopeutuu monenlaiseen tilaan, jonka vuoksi arkkitehdit pitävät siitä. ”Se ei mikään suurten otsikoiden tuoli ole ollut koskaan”, tuolin suunnittelija Kari Asikainen sanoo.

Kari-tuolin tapaa usein terveyskeskusten odotustiloista, oppilaitoksista, kirjastoista ja seurakuntasaleista – se onkin luultavasti Suomen yleisin huonekalu. Kari 1 -tuoli soveltuu monipuolisten lisävarustevaihtoehtojensa, kuten eri istuinkorkeuksien ja korotetun jalustan sekä irrotettavan istuinverhoilun, ansiosta erityisen hyvin hoivakohteisiin.

Helsingin Sanomat uutisoi Kari-tuolista 6.4.2019.

Share this page