Country

Etätyöskentely on tuonut mukanaan monenlaisia kokemuksia: osa tuntee saavansa kotona paljon aikaiseksi, mutta unohtaa täysin taukojen pitämisen. Toiset taas tuskailevat jatkuvien keskeytysten kanssa, kun kumppani puhuu vieressä aamusta iltaan omia työpuhelujaan. Jotta työ kotitoimistolla ei kuormittaisi aivoja liikaa, jaamme tässä helppoja vinkkejä siihen, kuinka voit parantaa kognitiivista ergonomiaa työpisteelläsi ja lisätä näin hyvinvointiasi etätyöpäivän aikana.

  • Aloita aamusi suunnittelemalla tuleva päivä. Jaksota työpäivä työjaksoihin ja taukoihin. Jos päiväsi on täynnä Teams-palavereja ilman taukoja, voi energiataso olla aika vähissä etätyöpäivän jälkeen. Tutkimuksemme mukaan juuri työpäivän tauottaminen koetaan haasteellisimmaksi kotitoimistossa.

  • Etäpalaverit kuormittavat aivoja eri tavalla kuin kasvotusten tapahtuvat. Jotta ehdit hengähtää välillä, varaa tunnin etäpalavereille vain 45 minuuttia, ja puolen tunnin palavereille 20 minuuttia. Hyvin suunniteltu työpäivä ja työtavat vähentävät aivojen kuormitusta.

  • Rauhoita työympäristösi ja anna työrauha myös muille. Pidä vastamelukuulokkeita, jos rauhallisen huoneen löytäminen on mahdotonta. Huolehdi myös, että etätyöpisteesi valaistus ja lämpötila ovat kunnossa.

  • Pidä etätyöpisteesi siistinä ja työvälineesi järjestyksessä. Työpöydällä lojuvat maksamattomat laskut tai lapsen koulutehtävät saavat ajatuksen harhailemaan. Tee yksi tehtävä kerralla loppuun ja vältä multitaskingia.

  • Pidä kunnon lounastauko ja syö terveellisesti. Aivojen toimintaa haittaavat sekä liian alhainen että liian korkea verensokeri, samoin verensokerin nopeat vaihtelut. Sopivat ruokailuvälit ja ravitseva ateria antavat aivoille sopivasti energiaa. Suunnittele lounaasi etukäteen, jotta kiire ei houkuttele pärjäämään koko päivää välipaloilla.

  • Käytä tauot työpäivän aikana puuhasteluun, sillä se auttaa aivoja palautumaan. Tee tasapainoharjoituksia tai piipahda ulkona raittiissa ilmassa lyhyellä lenkillä. Pue aamulla verkkareiden tai farkkujen sijaan jumppatrikoot, niin voit jumpata matalla kynnyksellä spontaanisti pitkin päivää. Pienet päiväunet voivat myös palauttaa vireyttä. Yritä miettiä, mitä erityismahdollisuuksia etäily antaa taukojen suhteen.

  • Pidä yhteys työtovereihin ja ylläpidä positiivista ilmapiiriä. Jos etäily jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa etäisyyden tunnetta ja vähentää vuorovaikutusta. Sovi kollegoidesi kanssa virtuaalikahveista tai after workeistä. Näin tiimitunne säilyy ja voitte yhdessä purkaa onnistumisia ja kommelluksia.

  • Pidä huolta palautumisesta työpäivän jälkeen. Sinulle mieluisien asioiden tekeminen on tärkeää palautumisen kannalta – ja erityisen tärkeää nyt, kun elämme epävarmoja aikoja. Kunnon yöunet taas takaavat hyvät lähtökohdat seuraavallekin työpäivälle.

Share this page