Martela oli näyttävästi esillä opetusalan Educa-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 25.-26. tammikuuta. Messut ovat yksi Martelan vuoden kohokohdista ja tärkeä tilaisuus tavata opetusalan ammattilaisia sekä kuulla heidän toiveitaan ja huoliaan.

Martela esitteli messuilla lukuisia uusia oppimisympäristön tuotteita. Osastolla oli esillä muun muassa uudistunut Grip NxT-tuoli, johon tutustuneiden palaute oli hyvin myönteistä.

Martela toteutti osastollaan tänäkin vuonna oppimisympäristökyselyn*, jossa opetusalan edustajilta tiedusteltiin, millaisessa ympäristössä he mieluiten työskentelisivät. Jo kahdeksatta kertaa järjestettyyn kyselyyn tuli peräti 1268 vastausta – monet messuvieraat suunnistivat aamusta varta vasten vastaamaan, baristan tarjoaman laatukahvin äärelle.

*Kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin oppimisympäristökartoitus, joka meni Oulun Lyseon lukioon. GoBag-toimistosalkun ja Keep Cup -kahvimukisetin voittajat löytyivät Lahdesta Launeen peruskoulusta ja Arkkitehdit Oy Latva ja Vaaralta sekä Kirkkoniemen koulusta, Vihdistä. Onnea voittajille!

Työpöytä näkyy oppilaiden työn jäljessä

Kyselyn tulokset paljastivat, ettei oppimisympäristön kehityssuunta ole suoraviivainen tai yksisuuntainen.

“Verrattuna viime vuosien tuloksiin vastauksissa näkyy nyt pieni kaipuu vanhaan. Toiveena on edelleen monipuolinen, erilaisia tiloja tarjoava oppimisympäristö, mutta selväksi tuli, ettei muutos saa tapahtua ainakaan työpöytien kustannuksella”, toteaa Martelan Education segmentin johtaja Sirpa Vaarmala.

Oppimisympäristöön kohdistuu monenlaisia tavoitteita. Tilan ja kalusteiden tulee tarjota puitteet työskentelyyn sekä yksin ja itsenäisesti että ryhmässä ja parin kanssa. Erilaiset, mukavuutta tarjoavat istuinratkaisut miellyttävät, mutta lisäksi on pystyttävä opiskelemaan ryhdikkäästi pöytien ääressä – myös seisten.

“Kävimme valtavan määrän avartavia ja meille tärkeää lisätietoa antavia keskusteluita. Eräs opettaja esimerkiksi totesi, että käsialasta näkee selvästi, onko oppilas istunut sohvalla vai pöydän takana. Tästäkin syystä jokaisella tulee olla mahdollisuus työskennellä myös pöydän ääressä”, Vaarmala jatkaa.

Oppimisympäristö palveluna: miksi koulu omistaisi kalusteita?

Martela lanseerasi messujen alla Oppimisympäristö palveluna -mallin valtakunnallisesti. Palvelumallissa oppilaitoksen ei tarvitse omistaa yhtään kalustetta. Sisustuksen voi vuokrata kokonaisuudessaan, mukaan lukien suunnittelun, ylläpidon ja tarvittavat muutokset.

Palvelumalli tarjoaa joustavuutta, kun tiloja voidaan kehittää jatkuvasti käyttäjien tarpeen perusteella. Tämä kiinnosti myös osastolla vierailleita.

“Oppimisympäristön kehittäminen on jatkuvaa ja palvelumallin avulla oppilaitokset pystyvät helpommin reagoimaan muuttuviin tarpeisiin ja esimerkiksi tuomaan luokkatilaan takaisin pöytiä, jos havainnointi osoittaa näille selkeän tarpeen”, Sirpa Vaarmala toteaa.


Lue lisää Oppimisympäristö palveluna -mallista
Lue myös blogimme Tulevaisuuden oppimisympäristö elää kiertotaloudessa
Lue lisää inspiroivista oppimisympäristöistä

Share this page