Country

SFB Agency ja DQ Communications

Helsinki 2015

Suunnittelu: Reetta Lukka, Martela Oyj ja Panu Härmävaara, Lahdelma & Mahlamäki

Kuvien copyright Verna Kovanen/DQ Communications Oy

Joustavat tilat luoville ihmisille

Mainostoimisto Satumaa Family Business ja viestintätoimisto Drama Queen Communicationsin yhteistä Helsingin konttoria hallitsivat aiemmin valtavat työpöydät ja kolmeen osaan jaettu tila. Upea näkymä – muutamasta ikkunasta jopa avomerelle asti – inspiroi vain muutamia toimiston paristakymmenestä työntekijästä.

Ajatus työympäristön muutoksesta lähti tarpeesta etsiä suurempi toimitila. Sitä etsittiin ympäri kantakaupunkia, mutta ihan täydellistä ei löytynyt. Lopulta päädyttiin nykyisen toimitilan remontoimiseen ja joustavaan monitilatoimistoon, jotta työntekijöitä mahtuisi tarvittaessa myös lisää.

Martelan suunnittelija Reetta Lukka yhdessä arkkitehti Panu Härmävaaran kanssa suunnittelivat muutoksen. “Helsingissä Tehtaankadun päässä oleva vanha teollisuuskiinteistö inspiroi tilan veistokselliseen muotokieleen. Oli upeaa saada vapaat kädet luoda toimiva kokonaisuus luoville ihmisille”, Lukka toteaa.
 

Tilat erilaisiin tarpeisiin

Koko tila avattiin yhdeksi ja vanhat kalusteet kierrätettiin. Kiinteät pisteet varattiin Art Directoreille, joiden on käytettävä itselle sopivaksi kalibroitua näyttöä ja järeitä keskusyksiköitä.

Muut toimiston työntekijät ovat liikkuvia läppärinkäyttäjiä, joille toteutettiin erilaisia työpisteitä. Suosituimmaksi on muodostunut PodWork, joka antaa sopivasti omaa rauhaa ja yhteisöllisyyttä. Kaikki toimiston pöydät ovat sähköisesti säädettäviä, mikä oli fiksu muutos aiempaan verrattuna.

Tilaa jakaa kaksi neuvottelu- tai keskittymistiloina toimivaa Frameryn Visia neuvottelutilaa. Myös Frameryn O -puhelinkoppi on aktiivisessa käytössä. Se asetettiin fiksusti lähelle ulko-ovea, jotta töihin tullessaan voi jatkaa häiriöttömästi mahdollista puhelua.
 

Kokemuksia uudistuksen jälkeen

Muutos on työntekijöiden mielestä vaikuttanut erityisesti tiedonkulun parantumiseen. Erilaisia, viihtyisiä, työtiloja on useita ja niitä kaikkia käytetään aktiivisesti.

Monitilatoimiston joustavuutta tarvitaan SFB Agencyn tiloissa jatkuvasti. Toisinaan toimisto on täynnä kollegoita Tukholman toimistolta ja rauhallisista sopeista on kysyntää. Seuraavana päivänä osa on asiakkaalla ja osa pääkonttorilla Turussa, jolloin tilaa ja väljyyttä on riittämiin.