DB Schenker

2015 Vantaa Viinikkala

Sisustussuunnittelu Maija-Liisa Väre, Martela Oyj

Kestävät ympäristöratkaisut edellä

DB Schenker rakennutti uudet toimitilat Vantaan Viinikkalaan ja muutti sinne kesäkuussa 2015 Helsingin Metsälästä 70-luvulla rakennetuista tiloista. Uudessa tiloissa työskentelee 220 terminaalityöntekijää ja 430 toimihenkilöä. DB Schenkerin Viinikkalan terminaalin ja pääkonttorin rakennustyöt toteutettiin konsernin ympäristöpolitiikan mukaisesti. Kestävät ympäristöratkaisut näkyvät myös valmiin maaliikennekeskuksen ympäristövastuullisessa toiminnassa.
Uusi terminaalirakennus edustaa ekologista puurakentamista. Terminaalirakennuksen katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat omaan käyttöön aurinkoenergiaa, jolla ladataan mm. trukkien akut. Kaikissa rakennuksissa on huomioitu luonnonvalo ja käytetty automatisoituja valaistusratkaisuja.

Työtiloista tuli nykyaikaiset ja viihtyisät

”Kestävillä, ajattomilla  ja neutraaleilla väri- ja materiaalivalinnoilla tilat ja kalusteet ovat käyttökelpoisia vielä vuosienkin jälkeen. Erityisesti muunneltavuuteen kiinnitettiin huomiota yhtenäisillä kalusteratkaisuilla”, sanoo johtaja Leena Jansson, joka veti DB Schenkerin puolelta toimistotilojen kalustus- ja sisustusprojektia.

Neuvottelutiloja on rennommista sohvaryhmistä erikseen varattaviin neuvotteluhuoneisiin. Lisäksi jokaisessa tilassa on hiljainen huone, jonne voi vetäytyä tekemään keskittymistä vaativaa työtä. Kohtaamistiloissa on käytetty DB Schenkerin konserniväreistä punaista, joka piristää muuten musta-harmaa-valkoista ympäristöä.

Työskentelytavat muutoksessa

Muuton yhteydessä oli mahdollisuus uudistaa työskentelytapoja ja sähköisten toimintojen lisäämistä, jolloin papereiden käsittelyä voitiin vähentää merkittävästi. Viinikkalan hanke oli paljon enemmän kuin pelkät toimitilat: samalla uusittiin DB Schenkerin toimintaprosesseja niin terminaalin kuin toimistonkin puolella. Ympäristöarvot, työn tehokkuus sekä uudet työskentelytavat otettiin huomioon, kun kaikki terminaalitoiminnot saatiin saman katon alle.

”Kilpailukykymme paranee, tavaran käsittely tehostuu ja asiakaspalvelu paranee, ja kun tiimin jäsenet voidaan sijoittaa samoihin tiloihin, samoin tiedonkulku ja vuorovaikutus paranevat” sanoo DB Schenkerin North & East Europe -regioonan johtaja Göran Åberg

Hankkeessa olivat mukana pääsuunnittelijana arkkitehti SAFA Erki Valdre ja sisustusarkkitehti SIO Elina Rajamäki KVA arkkitehdit Oy:stä.

Inventointi, muutto ja kierrätys Martelasta

Martelan palvelupäällikkö Henri Klingberg inventoi DB Schenkerin Metsälän maaliikennekeskuksen kalusteet, joista osa käytettiin hyväksi muissa DB Schenkerin tiloissa, osa kierrätettiin Martelan Outlet -kanavan kautta myyntiin ja osa kierrätettiin raaka-aineeksi.

Kalustetoimitukset ja asennukset sekä arkisto- ja henkilömuutot toteutettiin sovittujen aikataulujen mukaan. Martela myös tyhjensi Metsälän tilat muuton jälkeen.