Uni ja istuminen

Ergonomiaseminaarissa 13.11.2008 pohdittiin unta ja istumista

Martelan marraskuisessa ergonomiaseminaarissa mietittiin työtuolien mukavuuden ja univajeen vaikutusta työhön. 

Sampsa Puttonen, Työterveyslaitoksen erikoistutkija herätti seminaariaamuun esitelmällään univajeesta ja toimintakyvystä. Puttonen kertoi, että työstressi on univajeen ykkössyy. Tärkeintä olisi saada unta 4-5 tuntia alkuyöstä, jolloin esimerkiksi solujen korjaus on aktiivisimmillaan.  

UNEN PUUTE LIHOTTAA

Unentarve on yksilöllistä, ja unen laadulla ja määrällä on vaikutusta esimerkiksi luovuuteen ja muistiin, univaje heikentää myös tiedollisia kykyjämme. Jo vuorokauden valvominen vaikuttaa valppauteemme yhtä paljon kuin 0,5-1 promillen humala. Univajeen alaisina olemme varmempia ratkaisuistamme, mutta ne ovat huonompia.  

Sokeriaineenvaihdunta muuttuu univajeen myötä, jolloin diabeteksen riski kasvaa. Pitkään jatkunut univaje myös sotkee ruokahalua säätelevien hormonien toimintaa ja kasvattaa näläntunnetta. Unta lisäämällä voisi siis laihtua miellyttävällä tavalla, mutta millä keinoin vähäuniset saataisiin nukkumaan enemmän?  

LAATU-UNEN TAKEET

Hyvien unien takaamiseksi pitäisi tietenkin mennä nukkumaan oikeaan aikaan vuorokautta. Stressiä pitäisi käsitellä, sillä asioiden miettiminen pitää yllä haitallista aktivaatiotasoa. Muutenkin hyvät elämäntavat – kuten riittävä liikunta - tuottavat parhaan unen.  

MUKAVUUDEN PERUSTEET

Hollantilaisen Delftin teknillisen yliopiston professori Richard Goossens esitelmöi työtuolien mukavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Goossens määritteli, että mukavuus on epämukavuuden poissaoloa, joten epämukavuus täytyy ratkaista ennen mukavuutta.  

Tunnemme vasta noin 10 prosentin eron istumisen paineessa, ja toimistotuolissa aistimme vain istumisen kontaktipisteet. Pienillä pehmusteiden muutoksilla ei ole vaikutusta havaintoihimme, Goossens kertoi. Sadun prinsessakin tunsi herneen vuoteessaan lisääntyneistä pehmusteista huolimatta! Oikeasti epämukavuuden poistamiseksi olisi tarvittu kova levy väliin. 

PEHMUSTEITA PITKÄÄN PÄIVÄÄN

Epämukavuuden tutkimuksessa voidaan ottaa oppia esimerkiksi painehaavaumista, jotka syntyvät paineen ja ajan yhteisvaikutuksesta – jo pienellä paineella pitkä aika tekee haavan. Hampurilaisravintolan tuolit voivat olla kovaa muovia, mutta pitkää istumista varten tarvitaan pehmusteita paineen alentamiseksi.  

Esitelmän lopuksi Goossens luetteli työtuolien pahimpia yleisiä ongelmia. Jos päällyste on liukas, tuolissa on vaikea istua suorassa. Suora selkänoja taas ei anna tukea ristiselälle eikä tilaa takapuolelle. On hyvä vaihtaa asentoa, mutta ei ole suotavaa, että epämukavuuden vuoksi on pakko liikkua