Näköergonomiasta huolehtiminen vähentää kuormittumista

Hanki silmälasit ajoissa

 

Näköergonomian asiantuntija, optikko Taru Korja vakuuttaa, etteivät silmälasit pilaa näköä, kuten yleisesti luullaan. Silmien vanhenemista ei voi paeta, vaan näön muutokset ovat väistämättömiä. Nuorella puolestaan silmien kaukonäkeminen heikentyy ja lähinäkeminen saattaa kuormittua. Silmälasit nopeuttavat työtä ja auttavat jaksamaan.

– Nuoremmatkin hyötyvät työpisteeseen suunnitelluista linsseistä. Lasien myötä lukunopeus usein paranee ja silmien oireet vähenevät. Kun laseihin tottuu, vaivattomaan näköön jää koukkuun, Korja sanoo.

Suomalaisilla on yleensä kaikkea käyttötavaraa useita kappaleita paitsi silmälaseja. Tästä tavasta pitäisi Korjan mukaan päästä eroon, ja hyödyntää laajaa linssivalikoimaa. Moniteholinssejä valitessa joutuu nimittäin tekemään kompromisseja. Heti kun ikänäkö alkaa vaikuttaa, kannattaa myös hankkia erilliset lukulasit.

Marraskuinen maisema on erityisen matalakontrastinen, minkä jokainen huomaa rasittavan silmiä.

Jotkin sairaudet, kuten silmänpainetauti, alentavat lisäksi näön kontrastiherkkyyttä. Etenkin yli 50-vuotiailla naisilla kostutustipat helpottavat silmien oireita ja näkemistä. Silmänpohjan rappeumaan, AMD, eivät linssit tai tipat sen sijaan auta. Terveen verenkierron säilyttämiseen silmänpohjassa voi vaikuttaa liikunnalla ja hyvällä ruokavaliolla.