Mobiilit työntekijät muuttavat käsitystä työtilasta

– Noin puolet Suomalaisista ja Eurooppalaisista työntekijöistä tekee mobiilia työtä, sanoo Työterveyslaitoksen ja Aalto-yliopiston tutkija Johanna Koroma. Työ ei ole enää sidottua päätyöpaikkaan, vaan työt kulkevat mukana eri toimipisteisiin, liikennevälineisiin, kahviloihin ja kotiin. Työpaikoilla kaikista tiloista ruokalaa ja auloja myöten on tullut työtiloja. Tämä mullistaa perinteisen työpiste-ajattelun ja edellyttää uusia pelisääntöjä työyhteisöön.

Mobiilin työntekijän päivää värittävät sopivan työpisteen etsiminen, teknologia välitteinen vuorovaikutus, matkustaminen ja uudella tavalla rakentuva työaika. Monipaikkaisessa työssä ergonomian perusperiaatteista täytyy muistaa huolehtia itse. Näiden vaatimusten hallinta on työntekijän hyvinvoinnin edellytys. Etätöiden hyvä puoli on, että esimerkiksi kotona työtä voi tauottaa vapaammin ja työasentokin vaihtuu tiuhemmin kuin virallisissa tiloissa.

Työpaikoilla täytyy miettiä erilaisten tilojen oikeaa suhdetta, jotta valittavissa on sopivasti keskittymiseen ja palavereihin sopivia paikkoja. Kaikille ei sovi samanlainen ratkaisu, joten työnkuvien tarpeet täytyy huomioida. Suositus on, ettei kannettava tietokone ole pääsääntöinen työväline, vaan työpaikalta pitäisi löytyä korkeussäädettävät näytöt. Helposti säädettävät kalusteet mahdollistavat ergonomian, ja säädettäviä työtuoleja valitaan yhä enemmän myös kokoustiloihin. On hyvä muistaa, että huono akustiikka voi vesittää tilan käytön.

 

Kuinka voit parantaa ergonomiaa työpisteellä?

Toimistotyöntekijä viettää jopa kahdeksan vuotta elämästään työpisteen ääressä.
Tästä syystä oikea työasento ja säännöllinen liikkuminen ovat tärkeitä asioita terveyshaittojen ehkäisemisessä.
Tässä videossa ohjeistusta työpisteen onnistuneeseen säätämiseen.