Englantilainen koulu

Helsinki, 2016

Sisustussuunnittelu Reetta Lukka

Martela suunnitteli kaksi Helsingin Englantilaisen koulun luokkatilaa siten, että tilassa pystytään toteuttamaan paremmin ilmiöpohjaista oppimista.

”Uusi oppimisympäristömme tukee projektityötä ja tutkivaa oppimista huomattavasti paremmin kuin vanha pulpettimalli. Samalla se ohjaa oppilaita ajattelemaan, mitkä oppimisen tavat sopivat heille”, luokanopettaja Mikko Kontto kertoo.

Englantilaisen koulun uusi oppimisympäristö voidaan helposti muokata kulloiseenkin oppimistapahtumaan sopivaksi.
”Opetus vaihtuu käden käänteessä yksilötyöstä ryhmätyöhön ja takaisin”, Kontto sanoo.

Tila ja kalusteet tukevat muunneltavuutta, jotta kokonaisuus on toimiva.
”Englantilaiseen kouluun valittiin helposti liikuteltavat kalusteet. Muun muassa Salmiakki-pöydät siirtyvät ketterästi ilman kovaa ääntä”, Martelan sisustussuunnittelija Reetta Lukka kertoo.
 

Kokonaisvaltaista hyvinvointia myös lapsille

Oppimisympäristössä on huomioitu kokonaisvaltainen hyvinvointi, ja sisustusratkaisuissa hyödynnettiin akustiikkaa parantavia materiaaleja kuten huopatapettia. ”Opettajalle tulee hyvä olo, kun viisikymmentä eläväistä lasta pystyvät keskittymään ja oppivat oppimaan”, Kontto iloitsee.

Uudessa oppimisympäristössä tilaa on rytmitetty erilaista työskentelyä varten. ”Jokainen oppija on erilainen. Toisten on helpompi oppia pöytäryhmissä, toiset haluavat vetäytyä lukemaan esimerkiksi sohvalle”, Kontto taustoittaa.

Kalusteratkaisuilla voidaan vaikuttaa oppilaiden viihtyvyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. ”Pehmeät tyynyt ja pyöreä rahi lisäävät tilan kutsuvuutta. Tyynyjen päällä voi työskennellä lattialla, mutta ne voi tarpeen vaatiessa napata myös syliin tuomaan turvaa”, Lukka sanoo.

Englantilaisen koulun oppilailla on lisäksi käytössään pöytiä, sohvia, nojatuoleja, seisomapöytiä, nojailujakkaroita ja Beatbox-katsomo, jolloin lapset pääsevät vaihtelemaan asentoa päivän aikana. ”Istuminen samassa asennossa koko päivän ei ole hyväksi kenenkään terveydelle ja jaksamiselle”, Lukka pitää tärkeänä muistaa.
 

Lasten toiveena maanläheiset värit

Oppilaat saivat itse kommentoida Martelan alustavia suunnitelmia. Lopullisessa sisustusratkaisussa korostuvat raikas skandinaavinen ilme ja maanläheiset värit.
”Lapset olivat innoissaan päästessään osallistumaan suunnitteluun. Tämä on näkynyt myös sitoutumisessa oppimisympäristöön”, Kontto kertoo. ”Onnellinen oppija oppii paremmin.”

Koulun positiivinen ilmapiiri teki vaikutuksen myös sisustussuunnittelijaan.
”Itseäni ihastutti, kuinka arvostavasti opettajat suhtautuivat oppilaiden mielipiteisiin. Tilahan on sekä opettajia että oppilaita varten”, Reetta Lukka summaa.